Минатиот месец беше донесена одлука за забрана за присуство на навивачи од странство на летната Олимпијада, а се очекуваше одлуката за јапонските навивачи да биде донесена во април.

Според локалните медиуми, одлуката ќе биде пролонгирана за да следи развојот на епидемиолошката состојба поврзана со коронавирусот во Јапонија

Игрите беа одложени за една година поради пандемијата на Ковид-19 која изминатиот период повторно зема замав во Јапонија.

Игрите треба да започнат на 23 јули.