Учениците на 45. Конгрес на УЕФА изразија единство во оценката дека затворената Супер лига е во спротивност со концептот на тоа што Европа мора биде: обединета, отворена, принципиелна и со поддршка за спортските вредности.

-УЕФА и нејзините членки веруваат во вистинскиот европски модел кој се темели на натпреварувања од отворен тип, солидарност и прераспределба, со цел да се обезбеди одржливост и развој на фудбалот во корист на сите, како и поттикнување на европските вредности, порача УЕФА во заедничката декларација.

Тие зборуваат и за клубовите кои застанаа на другата страна.

– Клубовите, кои застанаа на другата страна, очигледно ги затворија очите пред фактот дека статусот кој денес го уживаат не е плод на изолиран случај, туку дел од динамичен европски систем на вредности во кој врз нечии успеси или неуспеси подеднакво влијаат малите, средните и малите клубови. Нивната претпоставка дека имаат право да се „одвојат“ и да присвојат наследство кое се градело со заеднички сили е навреда за европските вредности и спортските заслуги, се наведува во декларацијата на УЕФА.