Одговор на бранот на Големата кашлица: напори за вакцинација во Скопје

Како проактивен одговор на неодамнешниот пораст на случаи на голема кашлица, скопската поликлиника „Букурешт“ беше сведок на значителен одѕив за вакцинирање против големата кашлица. Приближно 130 деца биле вакцинација вчера, а дополнителни 50 добиле имунизација само денеска наутро.

Доцна дојдени и пропуштени можности

Најголем дел се постари деца кои или заборавиле или ја пропуштиле закажаната вакцинација. Д-р Сања Целевска Младеновска од „Букурешт“ истакна дека вчерашниот ден го одбележал врвот, но интересот и денеска останува голем.

Огромна активност во точките за вакцинирање

Акцијата за вакцинација се прошири подалеку од „Букурешт“ до „Јане Сандански“, каде што и доенчињата и постарите деца чекаа вакцина Ди-Те-Пер. За некои тоа беше прва средба со педијатри.

Родителска грижа и масовно учество

Алармантното ширење на голема кашлица и строгите услови за влез во градинка за сертификати за вакцинација ги оставија родителите вознемирени. Д-р Даниела Марковска од центарот за имунизација во Јане Сандански го истакна огромниот одзив од страна на родителите, особено за вакцините Ди-Те-Пер.

Тројно зголемен интерес за ДТРП вакцинација

Податоците откриваат трикратно зголемување на интересот на за вакцинација со ДТРП вакцини на пунктовите за вакцинација. Додека некои родители одржуваа редовни распореди за вакцинација, мнозинството бараа вакцини за деца на возраст од 2 до 6 години, кои доцнеа за ревакцинација на секои 18 месеци.

Предлог за епидемија и владина неактивност

Комисијата за заразни болести пред четири дена препорача прогласување на епидемија на голема кашлица во Скопје. И покрај ова, нема официјален владин одговор. Комисијата дополнително предложи забрана за влез на невакцинирани деца во градинките, со цел да се зголеми интересот за вакцинација и да се заштити најранливата најмлада популација.

Заштита на најмалите: итноста на вакцинацијата

Големата кашлица претставува посебен предизвик за малите деца, што ја прави вакцинацијата клучна. Додека ја чекаме официјалната декларација за епидемија и владините активности, колективните напори на заедницата да се даде приоритет на здравјето на децата преку вакцинација остануваат најважни.

Како заклучок, неодамнешниот пораст на интересот за вакцинација го истакнува проактивниот пристап на заедницата во борбата против големата кашлица во Скопје. Итноста да се заштитат децата од оваа потенцијално тешка болест го нагласува значењето на навремените вакцини. 

Извор: Faktor