Пораст на случаи на Голема кашлица во Скопје: Бројот достигна 22, предизвикувајќи здравствени грижи

Здравствените работници алармираат бидејќи се пријавени четири нови случаи на голема кашлица, со што вкупниот број се искачи на 22. Родителите се повикуваат сериозно да ја сфатат заканата, не само за нивните деца, туку и за возрасните. Ескалацијата на ситуацијата доведе до зголемени посети на центарот за вакцинација во поликлиника Букурешт.

Епидемијата на Голема кашлица се наѕира: Комисијата за заразни болести бара акција

Комисијата за заразни болести препорача да се прогласи епидемија на голема кашлица во Скопје, како одговор на загрижувачкиот пораст на заболените. Здравствените власти ја нагласуваат сериозноста на ситуацијата и бараат итна акција за спречување на ширењето на високо заразната болест.

Центарот за вакцинација има зголемен број посети

Центарот за вакцинација во поликлиниката Букурешт е сведок на забележителен пораст на посетите, при што родителите брзаат да обезбедат заштита на нивните деца. Д-р Сања Цилевска – Младеновска од центарот го истакнува приливот на деца на возраст од 4, 5 и 6 години кои пропуштиле редовни вакцини, особено клучната ревакцинација на 18 месеци.

Ризични групи од Голема Кашлица

Кампањите против вакцините придонесуваат за ниската свест

 

Д-р Цилевска-Младеновска посочува дека сегашната состојба ги отсликува предизвиците со кои се соочивме за време на епидемијата на морбили во 2019 година. Кампањите против вакцините се наведуваат како значајна бариера за свеста, што доведува до пораст на вакцините за време на епидемии, наместо да се придржуваат до структурираниот календар за имунизација.

„Свеста за вакцинацијата не е на задоволително ниво, антивакцинските кампањи се многу агресивни, а стравот кај родителите, особено кај оние кои не се сигурни, најчесто достигнува врв кога ќе избие епидемија“, забележува д-р Цилевска – Младеновска.

 

 

Хоспитализацијата на заболените деца предизвикува загриженост

Две деца, едно и пол месечно доенче и четиригодишно девојче се хоспитализирани на Универзитетската клиника за детски болести. Иако се во добра општа состојба, хоспитализациите ја нагласуваат сериозноста на големата кашлица, особено кај ранливите возрасни групи.

Министерот за здравство презема брза акција

Како одговор на препораката на Комисијата, министерот за здравство во техничката влада Меџити на брифинг со новинарите најави дека ќе го потпише документот за прогласување на епидемија на голема кашлица во Скопје. Комисијата предлага и да се забрани невакцинираните или делумно вакцинираните деца да одат во градинка за да се спречи ширењето.

Итен повик за зголемен одговор на вакцинацијата

 

Д-р Весна Мицевска од Универзитетската клиника за детски болести ја нагласува потребата од итно зголемување на одговорот на вакцинација за да се спречи понатамошно ширење. Предложената декларација за епидемија на голема кашлица има за цел да ги мобилизира ресурсите и да ја зголеми јавната свест за критичната важност на вакцинациите.

Порастот на случаите на голема кашлица поттикна брзи и решителни мерки од здравствените власти. Итните апели за вакцинација и прогласувањето на епидемија сигнализираат колективен напор за заштита на јавното здравје, особено на ранливата популација на деца.

Извор: Sitel

Извор: Telma

Извор: 24mk