Шефот на ОН предупреди дека очекува „јавниот ред наскоро целосно да се урне поради очајните услови“ во Газа, што во моментов е под големо израелско бомбардирање.

-Хуманитарните услови среде војната меѓу Израел и Хамас „брзо се влошуваат во катастрофа со потенцијално неповратни импликации за Палестинците како целина“, наведе генералниот секретар Антонио Гутереш во писмото до претседателот на Советот за безбедност.