ИДФ вели дека забележале масовен одзив на жени регрути кои се подготвуваат во борбените единици среде војната во Појасот Газа.

Во текот на минатата недела, ИДФ регрутираше млади жени во различни борбени единици каде што во моментов можат да служат женски војници.

ИДФ вели дека забележала одзив над 100 отсто и дека 12 отсто од жените кои се водат во борбените единици го побарале тоа за време на војната.

Во него се вели дека единиците на лесната пешадија на корпусот за гранична одбрана забележале 116 проценти одзив, а единиците за собирање борбено разузнавање на корпусот 133 отсто.

Артилерискиот корпус забележа 132 посто одзив; низата за воздушна одбрана на воздухопловните сили забележа 101 процент; единиците за пребарување и спасување на Домашниот фронт забележаа 122 посто; а Граничната полиција забележала 119 отсто.

ИДФ вели дека првите две жени регрути неодамна ги завршиле тестовите за проверка за елитната единица за пребарување и спасување со хеликоптери на воздухопловните сили 669 и ќе бидат испратени во единицата подоцна овој месец. Тие потоа ќе поминат една година и осум месеци обука, а доколку ја завршат, ќе бидат првите женски војници во единицата 669.