Акциите против Унгарија се поврзани со новиот закон со кој се забранува во училиштата да се користи учебен материјал преку кој се промовира хомосексуалност.

-Не можеме да дозволиме сексуалното лоби да влезе во нашите училишта. Брисел не приморува на нешто што ние не го сакаме, вели Орбан.