Вработени во лабораторијата „Елизабет Фармакон“ во чешкиот град Брно откриле претходно нерегистрирана мутација на коронавирусот. Ова на Твитер го објави шефот на лабораторијата, познатиот чешки епидемиолог Омар Шери.

– Тоа е мутација на карактеристичен протеин што се појавува на површината на вирусот САРС-КоВ-2. За него се насочени вакцините кои се користат денес, изјави Шери.

Моментно во Чешка со население од 10 милиони жители, 173.500 луѓе се заразени со коронавирусот, од кои 7.300 се хоспитализирани. Од почетокот на епидемијата, околу 1.515.000 луѓе се разболеле во земјата, 1.315.000 се излекувале и 25.800 пациенти починале.