Потрага по правда за шокантното убиство на матичниот лекар во Железара

И покрај тоа што поминаа речиси две недели од грозоморниот чин, органите за спроведување на законот се уште се борат со мистеријата околу бруталното убиство на шеесет и седумгодишниот матичен лекар во Железара, Скопје. Полицијата сè уште трага по сторителот, а и по мотивот зад убиството.

Јавното обвинителство и МВР

Јавното обвинителство не може да сподели информации, наведувајќи  дека Министерството за внатрешни работи  не го идентификувала сторителот и да го увиди мотивот зад злосторството. Властите предупредуваат од предвремено откривање на чувствителни информации кои потенцијално би можеле да го загрозат интегритетот на истрагата.

Министерството за внатрешни работи ги предводи истражните активности, додека Јавното обвинителство издава директиви со цел да се открие вистината зад грозоморниот чин. Сепак, без пробив во идентификувањето на сторителот, откривањето на релевантни детали се смета за поткопување и загрозување на тековната истрага.

Контроверзии околу откривањето на информации

Во изненадувачки пресврт на настаните, заменик министерот за внатрешни работи, Митко Бојмацалиев, тврди дека лекарот не бил убиен во неговиот автомобил, каде што било откриено неговото безживотно тело, туку постхумно е пренесен на местото на настанот. Министерот за внатрешни работи, Тошковски, го критикуваше ова обелоденување, наведувајќи дека има потенцијал да ја загрози тековната кривична постапка. Однесувањето на заменик министерот се смета за тотално непрофесионално.

Трагично откритие

Октривањето на безживотното тело на лекарот на 21 март, во неговиот автомобил паркиран пред поликлиниката „Железара“, предизвика шок во заедницата. Неговото потесно семејство наиде на трагичната сцена откако тој не се врати дома од работа.

Во текот на истрагата која е во тек, три лица беа приведени, по што беше одреден краток домашен притвор. Сепак, обвинителството подоцна го потврди недостатокот на значителни докази кои ги поврзуваат со кривичното дело.