Во неодамнешниот развој на настаните, Христијан Мицкоски, новиот мандатар и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, ги отфрли тврдењата за посебен договор со ДУИ за неодамнешните законодавни гласања. Мицкоски тврди отворена комуникација со сите политички фракции и партии, барајќи транспарентност од опозиционерите. Бујар Османи од ДУИ изразува уверување во идната поддршка на нивната партија за прашањата релевантни за албанската заедница.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ негира специјален договор со ДУИ

Мицкоски појасни дека консултациите не биле ексклузивни за ДУИ, посочувајќи дека се разговарало и со СДСМ. Тој остана на ставот дека на сите пратеници им е овозможена можност да го поддржат законот, истакнувајќи го инклузивниот пристап што го презема ВМРО-ДПМНЕ во добивањето парламентарна поддршка.

Христијан Мицкоски, новиот мандатар и лидер на ВМРО-ДПМНЕ, категорично демантира каков било посебен договор со ДУИ во врска со последните гласања за одобрување на новиот закон за реформа на министерствата. Мицкоски тврди дека за тоа се разговарало и со СДСМ.

Она што СДСМ не го кажува, а македонската јавност треба да го знае е дека јас лично постојано бев во контакт со нив“, изјави Мицкоски.

Тој нагласи дека вратата за поддршка на законот е отворена за сите пратеници, без разлика на нивната политичка определба. Мицкоски повика на одговорност и од опозиционерите кои не гласаа за законот.

Мицкоски го истакна инклузивниот пристап што го презема ВМРО-ДПМНЕ во добивањето парламентарна поддршка.

Перспектива на ДУИ

Бујар Османи од ДУИ го истакна значењето на идната поддршка од нивната партија за прашања кои се однесуваат на албанската заедница. Османи ја истакна неопходноста во ваквите дискусии да се вклучат легитимни претставници избрани од народот, размислувајќи за улогата на партијата во креирањето на одлуките што ги засегаат етничките Албанци.

Во името на Албанците зборуваат само оние кои се гласани со мнозинство гласови“, изјави Османи.

Тој навести потенцијални идни дискусии каде поддршката на ДУИ ќе биде клучна, особено за прашањата што ја засегаат втората по големина етничка заедница во Македонија.

Исходот од гласањето

Законот, за кој е потребно двотретинско мнозинство, беше усвоен со 88 гласа, вклучително и некои од пратениците на Европскиот фронт предводен од ДУИ.