Францускиот министер за внатрешни работи Жералд Дарманен повика на преговори за договор за мигрантските прашања меѓу Европската унија и Велика Британија.

– Треба да одржиме преговори за договор, бидејќи преговарачот на ЕУ Мишел Барние не го стори тоа како дел од преговорите за брегзит, изјави Дарманен, додавајќи дека Франција ќе го разгледа прашањето од 1 јануари кога ќе го преземе шестмесечно претседателство со ЕУ.

Дарманен ги повика британските власти да ги исполнат своите ветувања за финансирање на борбата против илегалната имиграција на францускиот брег.

– Владата во Лондон не учествуваше финансиски како што беше ветено досега. Ги повикуваме Британците да ги исполнат своите финансиски ветувања, рече францускиот министер.

Британските медиуми објавија дека британската министерка за внатрешни работи, Прити Пател, на почетокот на септември се заканила дека нема да има плаќања поради доаѓањето на мигрантите што го минуваат Ламанш.

– Франција ја обезбедува границата за нашите британски пријатели повеќе од 20 години, наглчаси Дарманен и потсети дека Франција дополнително ангажирала жандарми и технолошки средства за заштита на границата.