Тој вели дека ставот на пратеничката група на ВМРО ДПМНЕ по повод ова прашање е јасен.

-Нема да се дозволи остварување на профит на сметка на здравјето на граѓаните, но и на животната средина и лозарството кое е витална гранка во општината. Повеќе од очигледно е дека жителите на Општина Неготино живеат под закана од загрозување на нивниот живот, како и загрозување на целиот растителен и животински свет. Оваа закана произлегува од катастрофата наречена СДСМ, која помеѓу здравјето на сопствените граѓани и профитот, одбра да му робува на профитот и сомнителните зделки. Наместо да разговараме за инвестиции, нови работни места, решавање на секојдневните проблеми на граѓаните, постојано се повторуваат зборовите ѓубре, отпад, депонија, фабрика за преработка на комунален отпад.
Пред година и половина силно и недвосмислено ги поддржавме граѓаните во напорите да се спречи отварање на депонија во општина Неготино, но сега јасно се гледа зошто некој со сите сили сепак се трудеше да нема Референдум по прашањето против депонии и слични загадувачи. Сега на сите им е јасно зошто и покрај собраните потписи, не се дозволи Референдумот во Неготино, за да можат разни квази „експерти“ да зададат удар врз општината, при тоа не водејќи сметка за ништо друго освен како да се оствари профит.
Како пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ сакаме да им порачаме на граѓаните на општина Неготино и на целиот Тиквешки регион дека стоиме заедно со нив и нема да дозволиме овој регион да биде познат по отпад, ѓубре и депонии наместо по виновата лоза, убавото и квалитетно вино и ракија и чиста и здрава средина за живеење, вели Пенков.

Ќе ги разгледаме сите опции со граѓаните кои што ни стојат на располагаме и заедно ќе се бориме против оваа закана која што го загрозува здравјето на сите нас и влијае штетно врз лозарството како приоритет и претставуваат опасност за целиот жив свет во Општина Неготино и Тиквешијата.