Изет Мeџити, лидер на Демократското движење и дел од коалицијата „ВЛЕН“ денеска даде изјави во кои изрази желба за усогласување со ВМРО-ДПМНЕ во претстојните четири години како дел од владата.

Шанса за коалиција

Меџити ја критикуваше ДУИ, велејќи: „Од ДУИ само со изјави скокаат и сакаат да одат со ВМРО-ДПМНЕ во следните четири години“. Тој ја потенцираше важноста од коалицирање со ВМРО-ДПМНЕ, посочувајќи дека „На ВМРО-ДПМНЕ и треба албански партнер како ВЛЕН, за сликата да биде целосна“.

Бегање од ДУИ

Понатаму, тој го потенцираше растечкиот тренд на дистанцирање од ДУИ, наведувајќи: „Денес сите бегаат од ДУИ како од корона. Дури и ВМРО-ДПМНЕ и Максим Димитриевски бегаат од ДУИ и не сакаат влада со нив“. Овие забелешки беа дадени на средби со граѓани во општина Чаир и во Сарај.

Ветувања до граѓаните

Меџити вети дека ќе ги реши клучните прашања со кои се соочуваат граѓаните во нивните општини, особено фокусирајќи се на решавање на проблемите поврзани со канализацијата и основните услови за живот. Тој нагласи дека ваквите недостатоци се неприфатливи и го попречуваат унапредувањето на европските вредности и стандарди.

Како лидер на Демократското движење, изјавите на Изет Меџити фрлаат светлина врз промената на политичката динамика и потенцијалните коалициски формации во политичкиот терен. Неговите критики кон ДУИ и изразувањето интерес за соработка со ВМРО-ДПМНЕ сигнализираат формирање на влада после изборите во која ВЛЕН ќе бидат клучен елемент.