По двомесечниот летен распуст во хрватскиот парламент, есенската седница почна денеска со „актуелно утро“ на кое пратениците поставуваа прашања до премиерот Андреј Пленковиќ и членовите на Владата.

Седницата почна бурно, со делење опомени поради приговори на пратениците за редоследот на поставување прашања.

Пратеничката од опозицијата Видовиќ Кришто за краток период добила дури пет опомени, по што денеска и утре била спречена да учествува на расправата. Пратеничката од опозициската партија Моземо, Сандра Бенчиќ, го праша премиерот Андреј Пленковиќ за скандалот со гасот и додаде дека тој случај премиерот го третира како и сите други корупциски скандали на министри од неговиот кабинет.

Ова е вашиот класичен план, холограм кога станува збор за каква било корупциска афера на вашите министри. Додека не дојде полиција да ги земе, вие ги оставате на позиција на власт. Затоа, без разлика дали презеле нешто или не, тие што на крајот направиле имаат потврдени обвиненија, кои вие ги избравте, вие сте покровител на политичката корупција во Хрватска – рече Бенчиќ.

Пленковиќ рече дека сето тоа се лаги и дека оние кои упатуваат вакви обвинувања се „немоќни, сиромашни и патетични“.