Полицијата поднесе кривична пријава против лицата идентификувани како С.Р. (28) и Д.К. (39), двајцата прилепчани, под обвинение за обид за убиство

Според МВР, инцидентот се случил на 7 април во рамки на затворот Прилеп, каде двајцата сторители издржувале затворска казна.

Извештаите укажуваат дека обвинетите физички нападнале друг затвореник, идентификуван како С.Ц. За време на расправијата, првоосомничениот С.Р., наводно со нож и нанел убодна рана на жртвата.

Одговор од властите

Агенциите за спроведување на законот брзо реагираа на инцидентот, покренувајќи правна постапка против наводните напаѓачи. Следствено, МВР увери дека ќе се спроведе темелна истрага за да се изведат сторителите пред лицето на правдата и да се обезбеди безбедноста и безбедноста на сите лица во затворската установа.

Поднесувањето на кривичната пријава против С.Р. и Д.К. ја нагласува тежината на делото обид за убиство и посветеноста на органите за спроведување на законот да ја одржуваат правдата и да го одржуваат редот во поправните институции.