-Вентилационите канали и жиците беа видливи и повеќе луѓе ги посетуваа објектите во различни периоди од денот. Според Бирмингем Меил, „Полициски дрон, исто така, идентификувал главен извор на топлина кога летал над местото.

Поради тоа полицијата претпоставувала дека станува збор за тајна фарма на канабис. Овие се „класични знаци за фабриказа канабис“, според предметниот полициски оддел. На нивно изненадување, таму немало живо суштество.

Енергијата е главниот трошок за рударите на Биткоин. Во големите градови енергијата е скапа. Толку многу, што една рударска операција можеби не е профитабилна. Постојат две опции за тие претприемачи: Или наоѓате евтина енергија или ја крадете и одите во затвор.

Наредникот на полицијата во Сендвел, Џенифер Грифин, рече: „Сигурно не е тоа што го очекувавме! Моето разбирање е дека рударството за крипто-валута не е само нелегално, но јасно е дека се апстрахира електрична енергија од електричната мрежа нелегално, вели Грифин.

Во моментот на рацијата никој не бил во објектот, па засега нема апсења. Полицијата ја заплени опремата и сè уште прави истраги.