Масовните пожари во последниве години сè повеќе ја опустошуваат Русија, особено во Сибир и на Далечниот исток. Тие се поттикнуваат од слаби врнежи од дожд и драматичен топлотен удар, што научниците го поврзуваат со климатските промени.

Затоа, владата на Руската Република Бурјатија усвои закон со кој се предвидува да не се дозволува да се пука на отворено во текот на сезоната, а тој беше прекршен од лицето кое го предводи.

-Министерството ме казни за палење на скарата. И не можам да се спротивставувам на ништо затоа што тие се во право, напиша Циденов на Инстаграм, објавувајќи фотографија од скарата и казната. И тоа изнесува 3000 рубли, што е околу 250 куни.

Циденова беше назначен за гувернер на Бурјатија од страна на Владимир Путин во 2017 година.