Полскиот министер за земјоделство Роберт Телус вели дека добил нацрт-регулатива од Европската комисија со која се продолжува забраната за увоз на украинско жито до 15 септември.

ЕУ на 2 мај постави ограничувања до 5 јуни за увоз на украинска пченица, пченка, семе од репка и семе од сончоглед за да го олесни прекумерна понуда на житарки во Бугарија, Унгарија, Полска, Романија и Словачка.

Овие земји се пожалија дека поевтиното украинско жито го прави домашното производство непрофитабилно и побараа од ЕУ да ја продолжи забраната.

„Од ЕК добивме нацрт на нова регулатива со која се забранува увоз на четири производи во 5-те земји“, напиша Телус на социјалната мрежа Твитер.