Поради обилните дождови кои предизвикаа излевање на поточиња и реки од коритата, општина Челиќ во Босна и Херцеговина прогласи состојба на елементарна непогода, соопшти кантоналната управа за цивилна заштита на Тузла, пренесува Анадолија.

Како последица на обилните дождови кои во вторникот го зафатија подрачјето на општина Челиќ, во вечерните часови се излеаја сите водотеци.

„Најтешка е состојбата во населените места Челиќ, Брњик, Лукавица, Ратковиќи и Шибошница. Според првите информации од терен, под вода се околу 30 станбени објекти и неколку помошни објекти. „Многу локални патишта беа целосно затворени синоќа, како и неколку помали мостови кои беа уништени“, соопшти Кантоланската управа за цивилна заштита во Тузла.

Општинскиот штаб за цивилна заштита на состанокот одржан во вторникот вечерта, анализирајќи ја состојбата на подрачјето на општина Челиќ, донесе одлука за прогласување на состојба на елементарна непогода предизвикана од поплави.

Можни поплави на Бихаќ и Тузла

Сојузниот хидрометеоролошки завод на Босна и Херцеговина издаде предупредување за можност од локално поплавување на имот за регионите на Бихаќ и Тузла.

„Бидете во тек со моменталната временска прогноза. Очекувајте помало нарушување на активностите на отворено. Бидете свесни за потенцијалот за локализирано поплавување на мал број имоти, со локално нарушување на активностите на отворено. „Тешки услови за возење поради намалена видливост и неконтролирано движење на возилата поради вода“, предупредуваат од ФХМЗ БиХ жителите на регионот Бихаќ и Тузла.

За регионот на Бихаќ наведуваат дека количината на врнежи се очекува да биде меѓу 20 и 50, а за регионот на Тузла меѓу 20 и 40 литри на метар квадратен.

Предупредување за можна појава на грмотевици е издадено за регионите Ливно, Мостар, Сараево, Бања Лука, Фоча, Требиње и Вишеград.