Германија нема доволно млад кадар. Германската федерална влада очекува недостиг од околу 240.000 квалификувани работници до 2026 година.

Според пресметките на Институтот за истражување на пазарот на трудот и професионалните истражувања (ИАБ), до 2035 година ќе има уште повеќе од седум милиони работници помалку, пишува Дојче веле.

Во моментов има околу два милиони непополнети работни места. Како резултат на тоа се губаат речиси 100 милијарди евра годишно.