Конфедерацијата, која претставува 45 милиони членови, објави дека 15 проценти од сиромашните работници во ЕУ, што значи 2.713.578 луѓе, немаат доволно пари да го вклучат греењето, пренесува агенцијата АП.

Цените на големо на гас и електрична енергија се зголемија низ Европа, зголемувајќи ја можноста за скокање на веќе високите сметки за комунални услуги и дополнително нанесување болка кај луѓето финансиски погодени од пандемијата на коронавирус.

Има милиони ниско платени работници во Европа кои треба да изберат помеѓу греење на домот или соодветна семејна храна или плаќање кирија и покрај тоа што работат со полно работно време“, рече заменик-генералниот секретар на ЕТУЦ, Естер Линч.

За жал, повисоките цени на енергијата значат дека се повеќе луѓе се соочуваат со враќање во ладна куќа оваа зима од долг ден или ноќ на работа, а нивните деца пишуваат домашни задачи на студ“, додаде таа.

Синдикалната конфедерација ја повика Европската унија да воведе „праг на пристојност“ во нацрт -директивата за минималната плата, со цел да се гарантира дека законски пропишаната минимална плата никогаш не паѓа под 60 проценти од просечната плата и 50 проценти од просечната плата во која било земја -членка на ЕУ.

Конфедерацијата наведе дека 20 членки на ЕУ во моментов имаат законски пропишани минимални плати пониски од тие нивоа.

Во студијата се наведува дека Кипар има највисок процент на сиромашни работници (45,6 проценти) кои не можат да си дозволат греење, потоа следат Бугарија, Литванија, Португалија, Грција и Италија.