Се очекува во телефонски разговор да ги разјаснат условите во кои беше објавено формирањето на новиот сојуз, како и условите за новиот американски ангажман со сојузниците, изјави портпаролот по владиниот состанок.

Разговорот се води „на барање на претседателот на САД“, потсети Елисејската палата. САД, Велика Британија и Австралија на 15 септември објавија ново стратешко партнерство во индо-пацифичкиот регион, но тие земји не ја консултираа Франција, која загуби вреден договор за испорака на подморници во Австралија.

Макрон очекува „појаснувања во врска со американскиот избор да се задржи еден европски сојузник на страната на структурната размена за соработка во Индо-Пацификот“, соопшти француското претседателство.

– Очекуваме нашите сојузници да признаат дека размените и консултациите кои требаше да се спроведат, не се насоки, и дека ова е прашање на доверба, од која треба заедно да ги сносиме сите последици, се додава во соопштението.