Премиерот Димитар Ковачевски денеска рече дека мај е идеален за редовни парламентарни и претседателски избори. Ковачевски ги потврди неофицијалните информации дека е постигнат договор, не го потврди датумот и најави дека следниот месец ќе се одлучи на средба со лидерите на парламентарните партии  кога ќе се разговара за сите изборни детали.

Бидејќи законот налага, Ковачевски потврди техничка влада 100 дена пред изборите.

Додека политичките партии разговараат за изборите во 2024 година, изјавив и повторувам дека во мај има доволно време и простор за одржување редовни парламентарни и претседателски избори. Статутот на Владата бара техничка влада 100 дена пред избори. „И тој закон се носи со консензус меѓу политичките партии во Собранието“, изјави Ковачевски.

Во следниот месец премиерот ќе се сретне со лидерите на парламентарните партии за да ги разгледа сите детали.

„Во однос на одржувањето на изборите, планирам некаде во следниот период, декември нуди таква можност, да одржиме состанок во Собранието на кој ќе можеме да ги дефинираме сите детали околу одржувањето на изборите, како што беше направено во минатото да се направи и сега“, додаде Ковачевски.

Сите забелешки и правила на ОБСЕ и ОДИХР ќе бидат имплементирани откако ќе се завршат измените на Изборниот законик на работната група. Додавањето претставници на опозицијата во работната комисија дава надеж дека тие ќе бидат брзо изготвени.

„Мислам дека наскоро ќе имаме Изборен законик кој ги вклучува сите правила и забелешки на ОБСЕ и ОДИХР и овозможува демократски избори во земјата. 

Извор: VOA