Околу половина од американските демократи сметаат дека претседателот Џо Бајден не треба да се кандидира за реизбор следната година и дека е премногу стар за да се кандидира, покажа анкетата на Ројтерс/Ипсос.

Тридневното гласање заврши денеска – ден кога Бајден објави дека повторно ќе се кандидира за претседател.

Гласачите не се воодушевени од идејата за вториот круг од изборите меѓу Бајден и Доналд Трамп, неговиот претходник на функцијата и сегашен водечки ривал на Републиканската партија. Околу две третини од анкетираните воопшто не сакаат ниту да се кандидираат повторно во 2024 година.

Четириесет и четири отсто од регистрираните демократи анкетирани сметаат дека Бајден не треба да се кандидира. Триесет и четири отсто од републиканците го мислат истото за Трамп, покажува анкетата.

Само 41 отсто од анкетираните, вклучително и 74 отсто од демократите и 10 отсто од републиканците, го одобруваат неговото работење како претседател.

Бајден е најстариот шеф во Белата куќа во историјата и би имал 86 години на крајот од неговиот втор можен четиригодишен мандат. Според 61 отсто од демократите кои учествувале во истражувањето, тој е премногу стар за да има раководна позиција. За споредба, само 35 отсто од републиканците мислат дека Трамп, кој има 76 години, е премногу стар.

Трамп во моментов е водечки претендент за номинацијата на републиканците, со 50 отсто од анкетираните републиканци, а по него е гувернерот на Флорида, Рон Де Сантис, кој има 24 отсто и покрај тоа што се уште не ја објавил својата кандидатура.

Во можната трка меѓу Бајден и Трамп, актуелниот претседател води со 43 отсто спрема 38 отсто, покажува анкетата. Тоа е водство што е малку над четири отсто маргина на грешка на истражувањето. Меѓу независните гласачи, Бајден е исто така во водство.

Во друга хипотетичка трка, Десантис е уште подалеку зад Бајден. Тој би добил 34 отсто до 43 отсто за демократскиот претседател.

Студијата опфатила 1.005 луѓе во САД – 445 од нив се самоидентификуваат како демократи, а 361 како републиканци. (МИА)