Шведска протера петмина руски дипломати поради активности што се неспоиви со нивниот дипломатски статус.

„Шведска го повика рускиот амбасадор и го информираше дека пет лица кои работат во амбасадата се замолени да ја напуштат земјата како резултат на активности кои се некомпатибилни со Виенската конвенција за дипломатски односи“, соопшти шведското Министерство за надворешни работи.

Шведска протера тројца руски дипломати во април минатата година по руската инвазија на Украина.

Претходно овој месец, соседна Норвешка објави дека протерува 15 функционери од руската амбасада за кои рече дека се „разузнавачи кои работат под закрила на дипломатски места“.