Среде контроверзии: Неодговореното прашање

Долгото прашање се наѕира на големо: Кој тргувал со цитостатици, а со тоа ги загрозил животите на најранливите пациенти? Изненадувачки, одговорот останува неостварлив, а засега нема идентификувани осомничени.

Итен повик за одговорност на министерот за здравство

Во најновиот развој на настаните, министерот за здравство уште еднаш ги повика истражните органи да ја забрзаат истрагата По неколкумесечна макотрпна истрага за она што сега е познато како „Онколошкиот скандал“, министерот за здравство ја изрази својата загриженост и решителност за правда.

„ОКОЛУ ТОА ШТО СЕ СЛУЧИ, СКАНДАЛОТ СО ОНКОЛОГИЈА, ДЕНЕСКА ПАК ЌЕ ЈА ИСКОРИСТАМ ПРИЛИКАТА ДА ГО ПОВИКАМ ОБВИНИТЕЛСТВОТО ЈАСНО И ГЛАСНО ДА ИЗЛЕЗАТ СО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ. АКО НЕКОЈ СЕ ОГРЕШИЛ ПРЕД ЗАКОНИТЕ НА ДРЖАВАТА, ДА ОДГОВАРА И ДА ГИ СНОСИ ПОСЛЕДИЦИТЕ“ ИЗЈАВИ МИНИСТЕРОТ ЗА ЗДРАВСТВО, ФАТМИР МЕЏИТИ.

Клиника за Онкологија: Повици за реорганизација

Признавајќи го огромното оптоварување на Клиниката за онкологија, здравствените власти го признаваат порастот на бројот на пациенти, преоптоварената служба за брза помош и значително губење на довербата на јавноста по скандалот.

Предложеното решение вклучува сеопфатен план за реорганизација, прераспределба на пациентите во болниците во другите градови и формирање на нови одделенија за да се одговори на зголемената побарувачка.

ПОЧНАВМЕ ДА ДИСПЕРЗИРАМЕ. ВЧЕРА БЕШЕ И ДИРЕКТОРОТ НА БОЛНИЦАТА ‘8-МИ СЕПТЕМВРИ’ КАЈ МЕНЕ ВО КАБИНЕТО И ЗБОРУВАВМЕ ДА ЗАПОЧНЕМЕ СО ТАА КОНЗЕРВАТИВНА ТЕРАПИЈА. А, ТОА Е МАЛКУ СЕНЗИТИВНА РАБОТА, НЕ МОЖЕМЕ ЗА НЕКОЛКУ ДЕНА ИЛИ НЕДЕЛИ ДА ЗАПОЧНЕМЕ, ПОТРЕБЕН Е ЕДУЦИРАН КАДАР. РАЗМИСЛУВАМЕ ДА ОТВОРИМЕ ВО ШТИП И БИТОЛА, ЗА АКЦЕЛЕРАТОРОТ, РАДИОТЕРАПИЈАТА ДА ЈА СТАВИМЕ ВО ФУНКЦИЈА. УТРЕ ОДИМЕ ВО ТЕТОВО И ТАМУ ОТВОРАМЕ ОДДЕЛ ЗА ОНКОЛОГИЈА“ ДОДАВА МИНИСТЕРОТ МЕЏИТИ.

Тековна истрага и политичка критика

Додека истрагата и понатаму е во тек, гласовите на опозицијата упорно го критикуваат и постапувањето со случајот и целокупното управување со здравствениот систем.

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ на неодамнешната собраниска седница на Комисијата за финансирање и буџет изразија загриженост поради отфрлањето на клучниот амандман од 20 милиони денари наменет за подобрување на условите на Клиниката за радиотерапија и онкологија.

Во екот на овој скандал, здравствениот систем се соочува со критичен момент. Потребата за брза правда, заедно со итна реорганизација, ја нагласува тежината на ситуацијата. Додека истрагата продолжува, јавноста чека одговори, а повикот на министерот за одговорност одекнува низ здравствениот пејзаж

Извор: Телма