Пожар ја зафати Универзална сала, реконструкцијата во неивесност

Срцето на Скопје беше погодено од трагедија додека пламените јазици ја проголтаа историската Универзална сала, оставајќи го само неговиот челичен скелет да стои меѓу пепелта. Пожарот, кој избувна непосредно пред 10 часот, ги шокираше граѓаните, предизвикувајќи брза и координирана реакција за итни случаи. Реконструкцијата на овој објект кој не работи скоро 10 години, сега навистина е во неизвесност.

Напори за одговор при итни случаи

По откривањето на пожарот, властите се вклучија во акција, испраќајќи полиција и противпожарна екипа од Тафталиџе на местото на настанот. Сепак, големината на пожарот бараше дополнителна поддршка, што доведе до колективни напори од Водовод и пајак служба. Додека пожарникарите се бореа со пламенот, полицијата воспостави периметар за да ги заштити случајните минувачи и да ја олесни интервенцијата.

Предизвици со кои се соочија пожарникарите

И покрај нивните храбри напори, пожарникарите наидоа на бројни пречки. Ограничен пристап до локацијата со околната ограда и недостаток на достапни хидранти беа едни од пречките во интервенцијата. Пожарникарите не беа одвратени од пречките, сами разнесуваа вода, а потоа побараа помош од Водовод за гаснење на пламените јазици. Забележително, нема жртви меѓу противпожарните екипи, што е доказ за нивната храброст и професионалност.

Жртви и хоспитализација

Сепак, истото не може да се каже за жителите во близина, бидејќи на две жени од соседната зграда им била потребна хоспитализација поради вдишување чад. Навремената медицинска интервенција од Итната медицинска помош обезбеди нивно стабилизирање, при што и двете лица моментално се под опсервација на Клиниката за токсикологија.

Истрага и шпекулации

Како што се расчистуваше чадот, вниманието се сврте кон причината за разорниот пожар. Додека првичните сомнежи укажуваат на неисправна електрична инсталација, во тек е сеопфатна истрага за да се утврди точната причина. Во меѓувреме, изведувачот одговорен за локацијата го припишува пожарот на стара инсталација, нагласувајќи дека старата инфраструктура била отстранета надвор, а доколку била внатре ситуацијата би била катастрофална. Обично на локацијата имало 10 работници, но сега имало само тројца и ова е една од причините затоа што нема човекови жртви.

Политички последици

Во пресрет на трагедијата, политичките тензии се кренаа, при што и локалните и националните власти се вклучија во покажување со прст и обвинувања. Градот Скопје, во сега избришаната објава на социјалните мрежи, ја префрли вината на други партии, додека опозициската ВМРО-ДПМНЕ го осуди запоставувањето на Универзалната сала во текот на неколку години.

Гледајќи напред

Гледајќи напред, министерката за култура уверува дека реконструкцијата на Универзалната сала ќе продолжи откако ќе се изврши темелна проценка на штетите. Со оглед на тоа што објектот е осигуран од вакви несреќи, веќе се во тек плановите за враќање на овој иконски белег на некогашниот сјај.

Реконструкцијата на Универзална сала во Скопје се соочува со неизвесност по разорниот пожар

Пред само месец и половина, на последната прес-конференција за Универзалната сала, претседателот на СДСМ Ковачевски и министерката за култура Стојчевска го изнесоа долгоочекуваниот план за реконструкција на култниот објект, затворен речиси една деценија. Симболот на солидарноста во Скопје требаше да биде подложен на реконструкција во следните три години, позиционирајќи го како центар на метрополата, која треба да стане европска престолнина на културата во 2028 година.

 Деценија на мирување

Универзалната сала беше затворена во 2015 година поради структурни проблеми, одбележувајќи речиси една деценија стагнација за некогаш живиот културен центар. Од неговото затворање, се водат дебати околу тоа дали да се изгради целосно нов објект или да се преземе реконструкција на постојната структура. Од дискусии за неговата архитектонска форма до дебати за преместување, судбината на Универзалната сала беше заглавена во конфликт и неизвесност.

Политичкo маневрирање

Поранешниот градоначалник Шилегов го постави теренот за реконструкција кон крајот на неговиот мандат, одлучувајќи да ја реновира Универзалната сала на нејзината сегашна локација. Сепак, по промената на општинското раководство, напорите за реконструкција беа стопирани. Новата градоначалничка Даниела Арсовска изрази загриженост во врска со безбедноста на проектот, што предизвика вербални препукувања со министерката Стојчевска и Асоцијацијата на архитекти на Македонија.

Менување на одговорностите

По две години бирократски расправии меѓу владата и општинските власти, одговорноста за изградбата на салата во декември беше префрлена на Министерството за култура. Постигнат беше напредок, со куполата на Универзалната сала поставена пред само неколку недели. Сепак, неодамнешниот пожар фрли сомнеж за идната траекторија на напорите за реконструкција.

Неизвесна иднина

Бидејќи пожарот ја проголта структурата, временската рамка и обемот на проектот за реконструкција сега висат на конец. Последиците од пожарот оставаат облак од несигурност да се наѕира над иконата на Скопје, додека засегнатите страни се борат со застрашувачката задача да трасираат пат напред среде пепелта на пустошот.

Како што се одвива истрагата за причините за пожарот, судбината на Универзалната сала останува неизвесна, оставајќи ги скопјани и властите нестрпливо да очекуваат јасност за иднината на овој негуван симбол на културното наследство.