Италијанската агенција за конкуренција објави денеска дека покренала истрага за да утврди дали дигиталната платформа Booking.com ја злоупотребува својата доминантна позиција на пазарот за хотелско сместување. Италијанскиот регулатор се сомнева дека веб-страницата, со „претпочитано партнерство“ со одредени хотели, „веројатно ја попречува ефективната конкуренција на пазарот на онлајн продажба на услуги за сместување и резервации на хотели, барем во Италија“.

Таквата стратегија „им штети на другите онлајн туристички агенти, со негативни ефекти врз капацитетите за сместување и, во крајна линија, врз потрошувачите, кои се рефлектираат со повисоки цени и ограничен избор“, се вели во соопштението за печатот на регулаторот. Даночната полиција на Guardia di Finanza изврши претрес во италијанските канцеларии на Букинг.

„Целосно соработуваме со Guardia di Finanza и италијанскиот орган за конкуренција кои вчера ги посетија нашите канцеларии во Италија“, изјави портпаролот на Букинг.

„Додека соработуваме со италијанските власти, целосно веруваме дека проблемите со конкуренцијата треба да се решат директно со ЕУ, во согласност со нејзините сегашни регулаторни предлози – а не одделно, од земја до земја“, додаде портпаролката на компанијата.