Се расплетува политичкото маневрирање и трансфер на пратеници

Шпекулациите се вртат во македонското Собрание додека Изет Меџити од коалицијата ВРЕДИ навестува можност неколку пратеници да пребегаат од Европскиот фронт и да се приклучат на новото парламентарно мнозинство. Меџити ја нагласува потребата од соработка, особено со пратениците што ја претставуваат турската заедница, сугерирајќи дека тие бараат поддршка од владата.

Меџити тврди:

Иницирањето транзиција од овој фронт изгледа многу разумно. Можеби, повеќе од бројката што ја спомнав, 3-4 пратеници потенцијално би можеле да го направат потегот. Очекувам дека нема да има итна реакција. Штом ќе се формира Влада, верувам дека ќе започнат процесите. Сакам да нагласам дека моите намери не се злонамерни. Турската заедница, бидејќи е мала, бара владина поддршка. Тие немаат корист од опсежните опозициски политики или дух. Им недостасува потенцијал и можност за тоа. Она што навистина им е потребно е поддршката на Владата, на што укажува нивното членство.

Преговори и негирања

Во телевизиско интервју за ТВ21, Изет Мeџити открива тековни преговори и со албанските пратеници од Европскиот фронт, што укажува на потенцијални промени во верноста. Сепак, пратеникот на Европскиот Фронт кој доаѓа од турската етничка заедница, Сали Мурат, брзо ги отфрла овие тврдења, потврдувајќи ја нивната лојалност кон Европскиот фронт и отфрлајќи секаква потреба од преговори.

„Ние сме членови на Европскиот фронт и цврсто стоиме во нашата верност кон него. Сите други сугестии се обична претпоставка. Немаше дискусии, ниту има потреба од нив. Постигнавме успех во рамките на нашиот фронт и нашите одлуки ВРЕДИ треба да се осврне на нивната националистичка реторика, со што се доведува во прашање чистотата на нашите гласови.

Сепак, Меџити немаше никаква намера да ги дискриминира другите етнички групи, тој само посочи дека Европскиот фронт е мултиетнички, а Вреди е чисто албанска коалиција и е претставник на албанското гласачко тело. Ова следи како одговор на тврдењата на Ахмети дека Европскиот фронт е легитимен претставник на Албанците, впрочем сам заборавајќи дека е претставник на Турците, Ромите и Бошњаците покрај Албанците.

Али Ахмети тврди дека Европскиот фронт бил легитимен претставник на Албанците – лидерот на ДУИ заборави дека Европскиот фронт е мултиетничка коалиција

Задржан е цврст став

И покрај гласините за потенцијални пребегнувања, пратеникот на ЕФ Бејјан Илјаз ја потврдува посветеноста на партијата на Европскиот фронт, наведувајќи дека во дискусиите, доколку е потребно, треба да се вклучи и мандатарот. Илјаз ја нагласува решеноста на партијата да ја продолжи својата борба во рамките на Европскиот фронт и да го заштити нивниот легитимитет.

„Интригантно е да се види ненадејната загриженост од овие други партии, имајќи предвид дека имаа шанса да не вклучат во нивната коалиција пред изборите, што не го прифатија. До овој момент немаше разговори; ние остануваме цврсти членови на европскиот фронт и енергично ќе го браниме нашиот легитимитет на демократската арена, нашата врата е затворена за нив, сепак, нашиот сегашен став како партија е да останеме усогласени со Европскиот фронт .

Ескалација на тензии

Европскиот фронт најавува дополнителни мерки насочени кон заштита на нивната застапеност на албанскиот народ, што предизвика натамошна дебата. Сепак, Изет Меџити ја критикува промената на ЕФ кон мултинационален концепт, сугерирајќи дека тоа го поткопува нивното барање за легитимност кај Албанците.

 

Извор:TV21