Арбен Таравари, одобрениот претседателски кандидат на албанската опозиција, даде увид во предизвиците со кои се соочува опозицијата против Демократската унија за интеграција (ДУИ).

Дешифрирање на пораката на албанскиот електорат

Таравари укажа на забележителен тренд во албанската електорат: доследната опозиција на ДУИ од 2011 година. И покрај ваквиот отпор, тој тврди дека опстанокот на партијата на Али Ахмети може да се припише на постојаното неединство во опозицијата.

Историја на пропуштени можности

Неспособноста на опозицијата да се обедини е тема која се повторува во албанската политика. Таравари ги истакнува пропуштените можности во 2011, 2016 и 2020 година кога Алтернатива, Алијанса и Беса не успеаја ефективно да соработуваат, дозволувајќи и на ДУИ да ја задржи својата доминација.

Зграпчување на сегашноста за идни промени

Обраќајќи се на актуелниот политички терен, Таравари нагласува дека сега е погоден момент за обединет фронт. Тој повикува на трансформативни промени во албанскиот блок, тврдејќи дека сега е време за единство и соработка.

Правни битки и потенцијални сојузи

И покрај тековните правни битки, Таравари останува непоколеблив, наведувајќи дека Централниот регистар сè уште го признава за претседател. Шпекулирајќи за потенцијални сојузи, тој предвидува дека фракцијата што излезе од Алијансата на Албанците може да ги здружи силите со ДУИ во заеднички листи.

За судската одлука и решение кој е вистински претседател на АА, Таравари најави дека е подготвен да ја почитува одлуката на судот, каква и да е.

Предизвикот на Таравари кон фракцијата на Села

Со предизвик, Таравари ја поканува фракцијата што се појавува на соработка.

Таравари вели дека доколку фракцијата на Села иде на заедничка листа со ДУИ затоа што не ги поседува печатите на партијата, тој е подготвен да им помогне. Таравари ја изразува својата подготвеност да ја потпише и да стави печат нивната кандидатура. Секако, доколку фракцијата се спремна да се натпреварува самостојно..

Подготвен сум да ги донесат своите списоци со имиња и презимиња“, изјавува тој.

Таравари ја изразува својата подготвеност да ја поддржи, потпише и поддржи нивната кандидатура.

Извор: Fokus