Во значајна пригода на конгресот на Европската народна партија (ЕПП) во Виена, лидерот на македонската опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, ја откри храбрата визија за европската иднина на земјата.

Мицкоски: Се залагаме за европски пат

Во текот на разговорите со неговата делегација, Мицкоски ја истакна подготвеноста на ВМРО-ДПМНЕ да се вклучи во преговори на рамноправна основа. Целта? Ваквите преговори би биле на основа на европските вредности врз кои е изградена Европската Унија.

Став против корупцијата

Истакнувајќи ја примарната агенда на партијата, опозицискиот лидер прогласи непопустлива посветеност за справување со криминалот и корупцијата. Доколку ВМРО-ДПМНЕ дојде на власт, ќе има немилосрдната борба против политичките криминалци и корупцијата. Мицкоски најави сериозно преуредување на најкорумпираната земја во Југоисточна Европа и Западен Балкан.

Дипломатски дијалог во Виена

Во дипломатски потег, лидерот на ВМРО – ДПМНЕ одржа клучна средба со министерката за Европа и устав на Австрија, Каролина Едштадлер. Ова е прв од серијата планирани дијалози со австриските претставници, каде опозицијата ќе ги изнесе своите позиции. Мицкоски ќе понуди увид во потенцијалната програма на идната влада.

Проевропска влада со разлика

Изразувајќи го својот став за евроинтеграциите, ВМРО-ДПМНЕ вети дека ќе води проевропска влада. Сепак, опозицискиот лидер побрза да нагласи отстапување од методите што ги користеше претходната администрација, изјавувајќи:

„Нема да коленичиме и да бидеме измеќари и подлизурковци“, Мицкоски за ТВ Алфа.

Принципиелен став за уставните амандмани

Цврсто против уставните амандмани кои ги вклучуваат Бугарите во Преамбулата на Уставот, ВМРО-ДПМНЕ поставува принципиелен став. ВМРО – ДПМНЕ бараат подобра позиција, но не отстапуваат од европскиот пат.

Нема да ги распродаваме интересите на Македонија, изјави Мицкоски

Извори: Слободен Печат