Синдикатот се организира

Во храбар приказ на солидарност и решителност, синдикалната пролет започна со бурен протестен марш од седиштето на Сојузот на синдикатите на Македонија, познат како Работнички дом, до скалите на Врховниот суд. Причината зад оваа жестока демонстрација? Неодамнешна одлука на судството за конфискација на Работнички дом и пренос на сопственоста на државата.

Жолт картон за судската одлука

Симболично со жолт картон, синдикалците протестот го насочија директно кон судиите кои ја потпишаа спорната пресуда. Нивната порака беше јасна: бараа резолуција најдоцна до 1 мај, по нивното официјално барање судската постапка да се повтори.

Борба за работнички права: Низа протести ќе ја тресат Македонија – ССМ ги засукува ракавите!

Едни на протест, а други на судска конференција

Додека синдикалците се собраа против судството, судиите се состанаа на седмата годишна судска конференција, што се совпаѓа со Денот на правдата. Среде дискусиите фокусирани на неопходноста од квалитетно спроведување на правдата за обнова на јавната доверба, се појавија прашања за легитимноста на неодамнешната судска одлука. Одговарајќи на прашањата на Телевизија 24, претставник на судот остана на ставот дека одлуката е темелно образложена.

Повик за храбра акција

Синдикатот на Македонија (ССМ) го предводеше протестот, нагласувајќи ја итноста судиите да покажат храброст и брзо да донесат нова пресуда со која на работниците им се враќа сопственоста на Работнички дом. Згора на тоа, ССМ упати строго предупредување до судот: неуспехот да се донесе поволна резолуција до крајниот рок на 15-ти мај ќе доведе до правна постапка против државата пред меѓународниот суд во Стразбур. Имено, ССМ за нивната кауза доби поддршка и од европската и од меѓународната конфедерација на синдикати.

Вовед во поголема битка

Денешниот протест го означува само почетокот во кампањата на синдикатите за зајакнати работнички права. Со ескалација на тензиите меѓу бранителите на трудот и судството, теренот е поставен за долготрајна борба.