Спокојот во Арачиновo беше нарушен вчера попладне кога напаѓач со калашников изврши обид за убиство над градоначалникот Ридван Ибраими. Дрскиот напад ги остави ранети возачот на градоначалникот и еден вработен во општината, што предизвика голема потрага на органите на редот по сторителот.

Обид за убиство: жртвите се стабилизираат

И покрај сериозноста на повредите, двете жртви сега се во стабилна состојба, велат медицинските власти. На 21-годишниот возач, кој се здоби со критични прострелни рани во градниот кош, му беше извршена итна операција во болницата КАРИЛ. На возачот му беше отстранет дел од белодробно крило при овој операционен зафат. Директорот Неџати Јакупи даде ажурирања за напредокот на пациентот, наведувајќи дека додека тој е под внимателно набљудување, неговата состојба значително се стабилизирала.

„По завршувањето на вчерашната операција, пациентот покажа добри знаци на закрепнување. Очекуваме негова брза рехабилитација и евентуално префрлување во посебна единица за нега за понатамошно лекување“, забележа директорот Јакупи.

Слично, вработениот во општината, повреден во десното рамо во нападот, се наоѓа во добра состојба. Тој после обидот за убиство на градоначаникот, беше пренесен во Хируршката болница „Наум Охридски“.

Мотив зад нападот

Додека властите истражуваат за мотивот зад обидот за убиство, се шират шпекулации за нерешени спорови поврзани со општинските работи. Градоначалникот Ибраими претходно се соочуваше со закани по неговиот живот, вклучително и претходно апсење на лице во 2023 година. Лицето било уапсено за физички напад над градоначалникот. Повторливиот карактер на овие закани ја нагласува нестабилноста на локалната политика во Арачиново, а и очигледно е дека градоначалникот имал закрвени непријатели.

Овој напад се случува во предизборен период и тоа додава уште еден мотив зад обидот за убиство.

Поддршка и осуда

Обидот за убиство наиде на осуда од различни страни, вклучително и од Заедницата на единиците на локалната самоуправа (ЗЕЛС). ЗЕЛС преку соопштение за медиумите изрази солидарност со градоначалникот Ибраими и неговиот тим, упатувајќи срдечни желби за нивно побрзо закрепнување.

Потрагата по напаѓачот продолжува со несмалено темпо, бидејќи властите неуморно работат на изведба на сторителот пред лицето на правдата и враќање на чувството на сигурност во Арачиново.