Правната битка за синдикалниот дом, зградата на ССМ тргна на спорна патека, државното правобранителство ќе одлучи што ќе се случи со седиштето на ССМ. Последиците од пресудата покажуваат дека ССМ го интензивираат своето барање за правда, повикувајќи на оставки и отпуштања на врховни судии. Барањето е дадено до Судскиот совет и се чека на разгледување и одлука.

Пресуди: Синдикалците стојат цврсто среде неизвесноста

 

Одекот на правната пресметка продолжува додека државното правобранителство одлучува за последиците од неодамнешната одлука. Синдикалците неспокојни од исходот, упорни во потрагата по правда, поставувајќи барања и за оставки на зградите и за разрешување на судиите кои ја поддржаа контроверзната пресуда.

ССМ бара правда: Тројца врховни судии под оган

 

Клучен момент во оваа правна сага доаѓа со повикот на синдикатот за оставка на тројца врховни судии. Претставката за нивно разрешување сега е до Судскиот совет. што ја ескалира тензијата околу одлуката на Врховниот суд за Сојузот на синдикати на Македонија.

Будност на Судскиот совет поради реакциите на јавноста

 

Судскиот совет  будно ги следи реакциите на јавноста за одлуката на Врховниот суд. Потврдувајќи го својот авторитет, советот презема измерени чекори за да ја процени ситуацијата и одржува посветеност на објективност, независност и непристрасност во навигација во оваа правна бура.

Триумф на државниот обвинител: Решени две децении правни спорови

 

Застапувајќи ги државните интереси, државното правобранителство ја поздравува резолуцијата со која конечно се префрла имотот на ССМ на во државни раце по долготрајна 20-годишна правна битка. Се смета дека е праведна и легална, канцеларијата ја декларира својата намера да ја поддржи и почитува одлуката, нагласувајќи ги принципите на објективност и непристрасност.

Обвиненијата летаат: Судиите ја бранат својата одлука

 

ССМ ги обвинува судиите Шпенд Деваја, Исамедин Лимани и Наќе Георгиев за занемарување на претходните судски одлуки, вклучително и пресудата на Уставниот суд од 1992 година и пресудата на Врховниот суд од 2004 година со која се отфрла конфискацијата на имотот на ССМ. Обвинетите судии возвраќаат, тврдејќи дека нивната одлука е усогласена со уставните, законските и меѓународните прописи и го претставува колективниот став на Советот на Врховниот суд.

Извор: Телма