Нино Васев, поранешниот директор на Онкологија, се подготвува да ги оспори мерките на претпазливост на судот. Неговата адвокатка Билјана Јандриоска во изјава за Сител ја потврди претстојната жалба, остварувајќи го своето законско право во рок од три дена од одлуката. Кривичен, до сега, останува без никаква формална жалба против одлуката.

Законски ограничувања: одземање пасош и забрана на работното место

 

Освен што му беше одземен пасошот и нема право да го напушти живеалиштето, судот му забрани на Нино Васев да продолжи со работа на Клиниката за онкологија. Правните дејствија, поттикнати од тековната истрага, се протегаат надвор од Васев и го вклучуваат поранешниот економски директор Нухи и тројца доктори по онкологија.

Откривање на скандалот со биолошката терапија

 

Сржта на истрагата на обвинителството се врти околу незаконската набавка на скапа биолошка терапија, што резултираше со неверојатна имотна корист од приближно 30 милиони евра. Злоупотребата вклучуваше препишување неделна доза на пациенти кои требало да ја примаат на секои 21 ден, создавајќи вишок терапија. Шокантно, на некои пациенти им била дадена терапија еден ден пред нивната неизбежна смрт, и покрај сознанието дека таа би била неефикасна.

Политички расправии: Влада наспроти опозицијата

 

Откривањето на овој значаен скандал предизвика политичка пресметка меѓу власта и опозицијата во Македонија. СДСМ ја тврди заслугата за откривањето на скандалот, нагласувајќи ги нивните напори за решавање на случајот Онкологија по две децении невнимание. Напротив, ВМРО-ДПМНЕ инсистира дека случајот добил актуелност дури кога ја презеле контролата врз техничката влада.

СДСМ со обвинување за обид за опструкција на ДПМНЕ

 

Вклучувањето на ДПМНЕ во постапките на комисијата доведе до хаос, со обвинувања за злоупотреба, лошо менаџирање и нерешавање на суштинските прашања. Опозициската партија имаше за цел да ја опструира истрагата заради политичка корист, но потфрли во обидите.

Неактивност и недостиг на волја: обвинувања до СДС и ДУИ

 

Опозицијата ги вперува прстите кон СДС и ДУИ за нивната неактивност во решавањето на случајот Онкологија дури цели 6 месеци. Овој продолжен молк покрена прашања за нивната волја и интерес да го санкционираат наводниот криминал. Се верува дека корупцијата во власта одиграла клучна улога во овозможувањето на скандалот со Онкологија.

Молкот на Филипче: Поранешниот министер и полемиката

 

Поранешниот министер за здравство, Венко Филипче, кој своевремено го поддржуваше Васев, сега останува со затворена уста во однос на обвинувањата против него. И покрај тоа што стои зад Васев пред Анкетната комисија, Филипче се воздржува од коментари за последните случувања.

 

Извор: Сител