Претстојните избори во Македонија ќе бидат пресуден момент, не само за иднината на нацијата, туку и како гласна порака до оние кои со децении ги ограбуваа нејзините ресурси. Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, ја истакна тежината на овие избори при претставувањето на кандидатите за пратеници за Коалицијата „Твоја Македонија“  предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

Избори во Македонија: Доделување на пратенични места

Мицкоски додели 5 пратенички места на традиционалните коалициски партнери, притоа исклучувајќи ги новоприклучените партии како оние предводени од Љубе Бошковски, Стојанче Ангелов, Солза Грчева и Петар Богојески.

Разновидна застапеност

Пратеничките листи одразуваат разновидна палета на гласови и вклученост на традиционални сојузници како што се Љупчо Димовски од Социјалистичката партија на Македонија и Малиша Станковиќ, заедно со претставници од Демократската партија на Србите и Движењето за национално единство на Турците во Македонија.

Две места идат за Социјалистичката партија на Македонија, две места и за Демократската партија на Србите и едно место за Движењето на Националното единство на Турците во Македонија.

Социјалистичката партија на Македонија – Љупчо Димовски во ИЕ 1 и Малиша Станковиќ во ИЕ 2.

Демократската партија на Србите – Иван Стоилковиќ во ИЕ 2 и Драган Неделковиќ во ИЕ 3.

Движењето за национално единство на Турците во Македонија –  Ердоган Сарач во ИЕ 6.

Историски значајни избори во Македонија - Пратенички места

Визија за промени

Во првите редови на агендата на коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ е визијата за горда и достоинствена Македонија, во остра контраст со стагнацијата и корупцијата во актуелната власт. Мицкоски истакна дека критиката на ДУИ (Демократска унија за интеграција) не е насочена кон Албанците, туку кон криминалните елементи  агенда на партијата

Повици за учество

Други клучни фигури во коалицијата, меѓу кои Владо Мисајловски, Драган Ковачки, Александар Николовски и Дафина Стојаноска, ги повторија чувствата на Мицкоски, повикувајќи ги граѓаните да излезат во голем број и да помогнат да се оствари ветувањето за трансформативни промени.

СДСМ и изборната програма

Додека СДСМ (Социјалдемократски сојуз на Македонија) ги објави своите пратенички листи минатиот викенд, се зголемуваат очекувањата за свеченото претставување на нивната изборна програма закажана за утре напладне.

Овие избори стојат како клучен момент во историјата на Македонија, нудејќи шанса да се оддалечи нацијата од нејзината сегашен пат и да тргне кон иднина дефинирана со интегритет, напредок и одговорност.