Претседателот на Уганда, Јовери Мусевени, ги повика африканските лидери да ја отфрлат „промоцијата на хомосексуалноста“, сугерирајќи дека ќе го потпише контроверзниот закон против ЛГБТК+, кој беше усвоен од парламентот минатиот месец, пренесува The Guardian.

Предлог-законот, кој наметнува смртна казна за „отежната хомосексуалност“ и доживотен затвор за „регрутирање, унапредување и финансирање“ на истополови „активности“, беше широко критикуван на меѓународно ниво, при што високиот комесар на ОН за човекови права го повика претседателот да не да го потпише.

Говорејќи во неделата, Мусевени рече дека хомосексуалноста е „голема закана и опасност за размножувањето на човечката раса.

„Африка треба да обезбеди водство за да го спаси светот од оваа дегенерација и декаденција, што е навистина многу опасно за човештвото. Ако луѓето од различен пол  престанат да се ценат еден со друг, тогаш како ќе се размножува човечката раса?

Неговите коментари уследија по дводневната меѓупарламентарна конференција одржана во Државниот дом во Ентебе за „семејните вредности и суверенитет“, на која присуствуваа пратеници и делегати од 22 африкански земји, вклучувајќи ги Замбија, Кенија и Сиера Леоне. Државниот дом соопшти дека британските пратеници присуствувале на конференцијата, но не можеле да ги именуваат.

Настанот беше промовиран од парламентот на Уганда, Африканската адвокатска комора и Фондацијата за африканско културно наследство со седиште во Нигерија. Делегатите би можеле да присуствуваат и на конференцијата преку Интернет, чиј домаќин е американската евангелистичка христијанска организација Family Watch International, која е дефинирана како група на омраза против ЛГБТ од страна на Southern Poverty Law Center, чувар што ја следи екстремната десница. Претседателката на Family Watch, Шерон Слејтер, која исто така претседава со лоби групата на ОН за семејни права на групацијата, зборуваше на настанот.

Мусевени ги пофали пратениците од Уганда за усвојувањето на законот против хомосексуалците и вети дека „никогаш нема да дозволи промовирање и објавување на хомосексуалноста во Уганда, нагласувајќи дека тоа никогаш нема да се толерира“.

Еден ЛГБТК+ активист од Уганда, кој побара да остане анонимен поради сопствената безбедност, присуствуваше на конференцијата преку Зум под псевдоним.

„Тие подготвуваат африканска стратегија за борба против хомосексуалноста. Тие сакаат нивните владини шефови да се посветат на она што тие го нарекоа „африканска позиција“, рече активистот.

Конференцијата, одржана во петокот и саботата, посебно ги повика Замбија, Танзанија и Гана, кои минатата недела ги посети потпретседателката на САД, Камала Харис, да го „отфрлат американското влијание“, рече активистот.

„Тие ги повикуваат африканските земји сега сериозно да се борат против корупцијата, да се потпираат на себе и да се ослободат од западната поддршка“.

Владата на Уганда твитна цитати од кенискиот пратеник, Џорџ Питер Калума, наведувајќи дека „личноста која предлага да има истополови бракови или истополови врски е личност која сака да го избрише целото човештво од лицето на оваа земја.

Владата, исто така, твитна дека Калума, кој присуствуваше на конференцијата, рече дека многу африкански држави подготвуваат закони слични на оној во Уганда, вклучувајќи ги Кенија, Гана и Малави.

Стела Нинзи, феминистичка активистка од Уганда, која беше затворена поради критикување на Мусевени, рече дека ги осудува „и манипулативните организатори и лековерните учесници на таканаречената конференција за семејни вредности“.

„Бранот на хомофобија и трансфобија во Уганда и во регионот, нема никаква врска со уганда или африкански вредности. Тоа е маскирана кампања на американските евангелисти преку нивните локални актери. Нивните кампањи сега се организирани под, како што се чини, локални професионални ентитети, како што се групи на христијански адвокати, парламентарни форуми и така натаму, Николас Опијо, адвокат за човекови права и борец од Уганда.