Лаура Ковеши, јавен обвинител на ЕУ ќе ја контролира корупцијата и криминалот на Западниот Балкан. Таа смета дека ЕУ и земјите од регионот треба да бидат партнери и да соработуваат.

Taa беше сменета од функцијата отако беше дел од корупциски скандал.

Лаура Ковеши често доаѓаше во Македонија и ја поддржуваше некогашната специјална обвинителка Катица Јанева која беше осудена поради случајот „Рекет“.

Тие две важат за добри пријателки.