Приватните специјализанти низ целата земја ја објавија својата намера да го продолжат тековниот генерален штрајк, продолжувајќи го до утре. Одлуката за продолжување на штрајкот зависи од претстојниот одговор на Министерството за здравство на нивните барања за зголемување на платите и подобрување на условите за вработување.

Приватните специјализанти го продолжуваат генералниот штрајк до одлука на Министерството

Во соопштението објавено претходно денеска, претставниците на приватните специјализанти ја потврдија својата посветеност на штрајкот додека не добијат јасност од Министерството за здравство. Времетраењето на штрајкот, нагласуваат оттаму, ќе биде утврдено со ставот на Министерството по утрешната седница на Владата. Приватните специјалисти посочија дека нивниот следен начин на дејствување ќе се одлучи врз основа на одговорот на Министерството.

Владиниот состанок донесе неизвесност

Претходно попладнево претставниците на приватните специјализанти се состанаа со клучните владини претставници, меѓу кои министерот за здравство Илир Демири, заменик министерката за здравство Маја Манолева и професорката Ана Данева Маркова, советник на премиерот за здравство. Сепак, исходот од состанокот ги остави специјализантите со долготрајна неизвесност.

Барање за зголемување на платата и регулатива за вработување

Суштината на проблемот лежи во барањата што ги поставуваат приватните специјализанти. Над 400 специјализанти денеска иницираа генерален штрајк, што резултираше со прекин на услугите на скопските клиники и различни здравствени установи ширум земјата. Централно место во нивните барања е повикот за покачување на надоместокот во износ на плата од 26 илјади денари, што е еднакво на минималната плата на лекарите во јавните здравствени установи. Дополнително, тие бараат подобрување на здравственото осигурување и решавање на нивниот договорен работен статус.

Очекуван исход од владината седница

Утрешната седница на Владата има значителна тежина за приватните специјализанти, бидејќи се очекува да го расветли официјалниот став на Министерството за здравство во однос на нивните барања. По сесијата, специјализантите очекуваат да добијат писмена потврда за предложеното зголемување на надоместокот и решавање на работен статус.

Бидејќи приватните специјализанти стојат цврсто во својата решеност, судбината на здравствените услуги низ целата земја останува во неизвесност, во очекување на дефинитивен одговор од Министерството за здравство.