Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во обраќањето на митингот во Крушево го изрази длабокото значење на претстојните избори. Мицкоски ја истакна опипливата желба, емоција и мобилизација кај народот, препознавајќи го клучниот момент со кој се соочува Македонија.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ. Одлучувачки избори за иднината на Македонија

Мицкоски ја истакна тежината на претстојните избори, опишувајќи ги како клучни за идната траекторија на Македонија. Тој ги истакна аспирациите на луѓето за развој на земјата и ја истакна потребата од промени.

Уверувајќи ги граѓаните за промени, Мицкоски вети дека Македонија нема да остане во стагнација. Тој го осуди минатото владеење, обвинувајќи нкру на одбрани луѓе за оркестрирање на корупција и грабеж на ресурсите на нацијата.

Потврдувајќи ја довербата во коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски ја прогласи победата за неизбежна на претстојните избори. Тој ја најави Гордана Силјановска Давкова за претседателски кандидат на коалицијата, сигнализирајќи посветеност на трансформациско лидерство.

Соочување со обвинувања и промовирање одговорност

Осврнувајќи се на обвинувањата за антиалбанско расположение, Мицкоски ги отфрли тврдењата, нагласувајќи дека ги осудува криминалните активности во одредени политички кругови на ДУИ, а не гласачкото тело или пак Албанците. Тој повика на одговорност и транспарентност, предизвикувајќи го статус квото.

Неколку функционери на ДУИ ги прекриваат криминалните активности со обвинувања за албанофобија, но криминалот нема етничка припадност, вели Мицкоски. Воедно, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ потврди дека една од главните задачи е да го пензионираат Али Ахмети, ДУИ да се собори од власт

Обединување за напредок

Мицкоски повика на единство преку етнички линии, отфрлајќи го поимот криминал како синоним за одредена етничка припадност. Тој ги истакна штетните ефекти на корупцијата врз општеството и повика на колективна акција за борба против системските прашања.

Гледајќи напред, Мицкоски замислуваше посветла иднина за Македонија под раководство на ВМРО-ДПМНЕ. Тој вети нова зора која се карактеризира со гордост, просперитет и инклузивно владеење.