Во услови на дипломатски тензии, Кристијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, продолжува да се залага за употреба на „Македонија“ наместо уставното име на државата. Неговиот став го отсликува ставот на претседателката Гордана Силјановска. Мицкоски го пофали пристапот на Силјановска Давкова, тврдејќи дека е достоинствен.

Употребата на Македонија: Оспорување на договорот од Преспа

Според Грција, непоколеблиот став на Мицкоски го доведува во прашање Договорот од Преспа, кој имаше за цел да го реши спорот за името со Грција. Тој ѝ предлага на Грција да поднесе жалба до Меѓународниот суд на правдата доколку забележи повреда. Мицкоски го потенцира значењето на дипломатските односи меѓу двата народа.

„Доколку Грција смета дека ние го прекршивме Договорот од Преспа, тие можат да побараат регрес преку Меѓународниот суд на правдата. „Нашиот стремеж е односите меѓу нашите народи да се засноваат на взаемно почитување, а не на демонстрации на сила, бараме пријателски и позитивни меѓусоседски врски.

Поттикнување на економската соработка

Мицкоски повикува на зголемени грчки инвестиции во Македонија и ги охрабрува македонските компании да ги истражуваат можностите во Грција. Оваа иницијатива има за цел да ја подобри економската интеграција и просперитетот за двете нации во услови на политички тензии.

Унапредување на билатералните економски врски

Акцентот на Мицкоски на економската соработка ја одразува неговата посветеност за поттикнување позитивни односи со Грција. Поттикнувајќи ги прекуграничните инвестиции и трговијата, тој има за цел да изгради основа за долгорочен економски раст и стабилност.

Застапувањето на Кристијан Мицкоски за користење на „Македонија“ ја одразува позицијата на неговата партија во услови на дипломатски предизвици. И покрај тензиите околу Договорот од Преспа, Мицкоски приоритет ги дава меѓусебната соработка и економските врски со Грција.

Повеќе грчки медиуми пренесоа за ставот на Мицкоски за употреба на името Македонија.