Министерот за здравство Илир Демири се соочи со прашања за работниот статус на осумнаесет лица со договор на дело на Клиниката за токсикологија. Иако се воздржува од потврдување на нивните професионални квалификации, тој ја признава маката на осумнаесет семејства кои чекаат задоцнети исплати. Забелешките на министерот доаѓаат во време на јавен увид и наводи за неправилности во кадровската екипираност на клиниката.

Ставот на министерот за здравство за ангажираните лица на договор на дело

На прашањето за наводите за неисполнети критериуми за вработување, министерот Демири ја одложува одговорноста на претходните години, сугерирајќи дека таквите прашања требало да се решат порано. Тој ја нагласува сложеноста на раскинувањето на договорите за долгогодишните здравствени работници и вети дека ќе им даде приоритет на овие лица во идните иницијативи за вработување по изборите.

„Кој сум јас да раскинам договор ако некој е дел од здравствениот систем една година? „Што ќе се случи ако ги раскинеме договорите на нашите 1.390 здравствени работници? Осврнувајќи се на неговиот мандат како управител на тетовската болница, тој праша: „Дали сте слушнале да раскинам договори?

Отказ и кадровски промени

За разрешувањето на директорот на клиниката Данил Петровски, Демири ги отфрла тврдењата за политичка мотивација, наведувајќи ги неправилностите во работата на Петровски како причина за прекин. Тој тврди дека смената на Петровски не била дел од политичка кампања и доколку се случеше пред избори, ќе беше погрешно протолкувана како таква.

Директорката Бесија Илјази

Министерот Демири потврдува дека Бесија Илјази, организационата директорка на Клиниката за токсикологија, ќе ја задржи функцијата доколку не го прекрши законот. И покрај наводите од персоналот на клиниката во врска со практиките за вработување, Демири инсистира да го задржи раководството на Илјази додека не се докаже спротивното.

Тековни контроверзии и наводи

Неодамнешните откритија од лекарите од клиниката ги разоткрија внатрешните конфликти, со тврдењата дека Илјази не ги почитувала упатствата на ДСЗИ и го охрабрувала присуството на лицата со договор на дело со истечен рок на клиниката, а на некои им недостасуваат соодветни квалификации. Директорката притиска овие лица да бидат вработени, а истовремено го кочи вработувањето на дипломирани биолози и болничар. Наводите за недолично однесување, вклучително и обиди за манипулирање со примероци од урина, дополнително ги влошуваат тензиите во клиниката.