Половина милион бегалци ја напуштија земјата, бегајќи од насилство и борби, а два милиони луѓе беа внатрешно раселени.
ОН наведуваат дека минатиот месец испорачале 15 тони хуманитарна помош во Судан.

Педесет камиони хуманитарна помош беа испорачани за време на последниот договор за прекин на огнот, кој истече во средата.

Тековната бегалска криза започна во Африка во средината на април 2023 година по избувнувањето на суданскиот конфликт во 2023 година.

Огромното мнозинство од овие цивили влегле во соседната земја Чад, а Обединетите нации објавија дека повеќето од овие луѓе потекнуваат од Дарфур и Картум, но илјадници други се преселиле во други земји. До јуни, ОН пријавија 115.000 бегалци во Чад, 115.000 во Јужен Судан, 210.000 во Египет, повеќе од 45.600 луѓе во Етиопија и околу 15.000 во Централноафриканската Република.