Судењето фрла нова сенка на кариерата на Саркози, кој беше претседател од 2007 до 2012 година, коментираат локалните медиуми.

Поранешниот француски претседател веќе е осуден за корупција во друг случај. Тој ја обжали пресудата на 1 март.

Обвинителите тврдат дека Конзервативната партија на Саркози потрошила скоро двојно повеќе од 22,5 милиони евра дозволени според изборниот закон за раскошни изборни митинзи и потоа ангажирале пријателска агенција за односи со јавноста за да ги прикрие тие трошоци.

Обвинителите во обвинението признаа дека нивната истрага не успеала да докаже дали Саркози организирал сè или бил вмешан во интригите, но велат дека тој сигурно бил свесен за тоа.

Саркози (66) постојано се изјаснуваше за невин и рече дека не знаел за постапката за лажна наплата. Ако се докаже неговата вина, му се заканува казна затвор од една година и парична казна до 3.750 евра.