Министерството за здравство како портпарол на Клиниката за Токсикологија вчера упати обвинувања против професорот Нико Беќаровски. Тој категорично ги негира тврдењата и најави правна постапка. Во негова одбрана излегоа неговите колеги и речиси целиот персонал, оспорувајќи ја веродостојноста на обвинувањата.

Обвинувања и демантирање од Нико Беќаровски

Детали за наводите

Министерството за здравство на социјалните мрежи го оправда отказот на медицинскиот директор д-р Данил Петровски со споделување на документ потпишан од вработени за договори за работа. Документот содржи тешки наводи против д-р Нико Беќаровски, обвинувајќи го за национални навреди кон вработените на договор на дело на кои им истекле договорите. Одговарајќи на објавата, д-р Беќаровски го повика министерот за здравство јавно да се извини и да се огради од наводите во рок од 24 часа.  Се појавија прашања за валидноста на овие потписи, бидејќи лицата во моментов не се вработени на Клиниката, а воопшто нема имиња и презимиња зад овие изјави. Се повикуваат истражните органи да го испитаат ова.

Професорот Нико Беќаровски се соочува со обвинувања од Министерството за здравство

Одговор на професорот Нико Беќаровски

Професорот Нико Беќаровски веднаш ги отфрли обвинувањата, нарекувајќи ги лаги и клевети. Тој најави кривична пријава против наводните потписници. Обраќајќи му се директно на министерот Демири, тој побара негово дистанцирање, наведувајќи дека наводите му нанеле значителна штета на угледот. Во спротивно, тој планира да ги тужи сите инволвирани страни.

Почитуван министер за здравство, г-дин Илир Демири,

Искрено се надевам дека неодамнешниот пост е направен без ваше знаење и одобрение. Нанесена е неизмерна штета на мојот углед, заснована на лажни обвиненија во незаконски архивиран документ, без какви било информации за идентификација. Против инволвираните ќе бидат преземени правни дејствија. Обвинувањето некого за национални навреди е за осуда. И вие и јас постојано се залагавме за максимална професионалност, базирана исклучиво на заслуги и квалитет, без никакви предрасуди.

Во духот на колегијалноста, љубезно барам во следните 24 часа јавно да се оградите од оваа жална објава и да се извините за неправедната штета на мојот интегритет и углед.

Со почит,
д-р Нико Беќаровски, проф.

Вработените во Токсикологија во одбрана на д-р Беќаровски: Никогаш не навредувал колеги Албанци

Поддршка од колегите

Речиси сите колеги од токсикологија на професорот Нико Беќаровски и други вработени во Клиниката јавно го поддржаа. Тие доставија уредно поднесен демант со нивните имиња и потписи, тврдејќи дека професорот не вршел притисок или навреда на ниту еден вработен од албанска етничка припадност.

„Доктор Нико Беќаровски е врвен професионалец, кој повеќе од 10 години работи во ургентната медицина и спасува човечки животи, без разлика на етничката или политичката припадност. Поврзувањето на неговото име со вакви невистини за политички цели е скандалозно и неточно и поттикнува нетрпеливост кон национална основа“, се вели во соопштението.

Постапки и контроверзии на Министерството

Министерот Демири го разреши медицинскиот директор Данил Петровски, но ја задржа организационата директорка Бесија Илјази и покрај тоа што таа беше обвинета за хаосот на Клиниката. Оваа одлука покрена прашања за тоа дали изведувачите кои се фаворизирани од организацијата би можеле да добијат решенија за вработување во текот на тековниот изборен процес.

Наводите против професорот Нико Беќаровски предизвикаа значителна полемика, со силни деманти од професорот и широка поддршка од неговите колеги. Како што се развива ситуацијата, инволвираноста на истражните органи и дејствијата на Министерството за здравство ќе бидат внимателно разгледани.