Сопственикот на компаниите Тоблероне, Милка и Орео е казнет со 337,5 милиони евра поради антиконкурентни практики во ЕУ.

Американската прехранбена групација Mondelez е една од најголемите светски кондиторски компании, а покрај Toblerone поседува и бисквити Ritz и TUC, Cadbury и Cote D’Or чоколади и брендови на кафе JAG, Jacobs и Velours Noir, потсетува Гардијан.

Утврдено е дека е вклучена во 22 нефер трговски практики, соопшти Европската комисија во четвртокот.

Ова значеше дека трговците на големо, купувачите и трговците беа спречени да купуваат чоколади во друга земја-членка каде што би можеле да бидат до 40% поевтини или да продаваат на пазар каде што би можеле да добијат повисока цена за нивниот производ.

„Очигледно е нелегално“, рече еврокомесарот за конкуренција Маргрет Вестагер.

Таа додаде дека паричната казна испратила „јасен сигнал“ дека комисијата ќе ја казни секоја компанија што ќе ги прекрши правилата на единствениот пазар.

„Овој случај се однесува на цените на храната, што е клучна грижа на Европејците – и уште подрастично во време на многу висока инфлација, каде што многумина се во криза“, додаде таа.

Таа рече дека истрагата на ЕУ, која започна во 2019 година, открила дека Mondelez „незаконски ги ограничил трговците на мало да ги набавуваат овие производи од земјите-членки каде што цените се пониски“ за да ги задржи цените високи.

„Ова ги повреди потрошувачите кои на крајот платија повеќе за чоколади, бисквити и кафе“, рече таа.

Рестриктивните практики ги прекршија правилата на внатрешниот пазар што им дозволуваа на клиентите да купуваат од друга земја-членка ако производите се поевтини или производителите или трговците на големо да ги продаваат во земја-членка каде што добиваат повисоки цени за нивните стоки.

Оваа „паралелна трговија“ беше „во срцето“ на концептот на единствениот пазар, изјави Вестагер за новинарите. Таа додаде дека разликите во цената на чоколадото меѓу земјите-членки се движат меѓу 10 и 40 отсто, а „некогаш и повеќе“.

Вестагер рече дека комисијата открила дека Mondelez спречил 11 дистрибутери „да прават такви продажби со наметнување договорни ограничувања или барајќи од нив да бараат дозвола од случај до случај“.

Во еден случај, Монделез ги симна баровите на Златниот брег од полиците во Холандија за да ги „спречи трговците на мало да ги препродаваат во Белгија“, каде што беа поскапи.

Во друг случај, таа спречила трговец на големо да му купи чоколадо во Германија каде што било поевтино.

Вестагер рече дека прекршувањата биле „многу сериозни“, но комисијата го земала предвид фактот дека Монделез соработувал со инспекторите. Со оглед на ваквото „ефикасно решавање“ на случајот, одлучи да ја намали казната за 15 проценти.

Неправедните деловни практики завршија во 2020 година, соопшти комисијата.