Во значаен потег поврзан со Договорот од Преспа потпишан во јуни 2018 година меѓу Македонија и Грција, нацијата е сведок на задолжителна транзиција на регистарските таблички на возилата. Нова налепница со код НМК, резултат на договорот за промена на уставното име, треба да се замени со новиот код МКД

Новите налепници не се пристигнати потврдуваат од станиците за техничките прегледи, а регистарски таблици веќе има.

Налепниците се појавуваат како исплатлива алтернатива

 

Признавајќи ги финансиските импликации од пошироките промени, властите воведоа налепници како опција погодна за паричникот за граѓаните. Покрај трошоците од ажурирање на личните документи заедно со промената на регистарската табличка, овие налепници служат како практично и исплатливо решение.

Одбројување за сопствениците  на таблите со кодот МК

 

Од 12 февруари, сопствениците на возила со стари налепници МК  на регистарските таблички се соочуваат со обврска да ги заменат со новата шифра НМК. Транзицијата нуди две патеки: стекнување целосно нови регистарски таблички, достапни на станиците за технички преглед или избор на налепницата НМК која е наводно бесплатна опција.

Финансиски размислувања

 

За оние кои ќе изберат сеопфатен ремонт со нови таблички и промена на сообраќајна дозвола, трошокот е 2.336 денари. Во позитивен пресврт, МВР ги уверува граѓаните дека изборот на налепницата НМК не носи никаква наплата, а финансискиот товар го покрива министерството.

Дистрибуција на налепници е неизбежна

 

Станиците за технички преглед се подготвени за неизбежното пристигнување на налепниците на НМК. Министерството за внатрешни работи ги финализираше договорите со економските оператори, уверувајќи ги граѓаните дека овие налепници ќе бидат достапни на техничките прегледи низ целата земја во текот на следната недела.

Стратешки мерки на Министерството

 

Со приближувањето на рокот за промена на личните документи, МВР презеде проактивни мерки за рационализирање на процесот. Пилот-проектот, првично започнат во Скопје, вклучува доставување пополнети лични карти и возачки дозволи директно до прагот на граѓаните, со што ефективно ќе се намали метежот на административните пунктови.

Забележителен напредок и статистика

 

Од 16 јануари 2024 година, Министерството за внатрешни работи известува за пофален напредок во измените на документите. Над 1.050.439 лични карти, 1.211.776 пасоши и 546.741 возачки дозволи се издадени од 5 јули 2021 година, усогласувајќи се со новиот уставен амандман.

Времеплов за паметење

 

Договорот од Преспа, усвоен на 12 февруари 2019 година, и даде на Македонија петгодишен период за спроведување на потребните измени на документите. Додека нацијата се движи низ оваа критична транзиција, граѓаните се повикуваат да останат информирани и усогласени со барањата кои се развиваат.

Избор: Слободна Европа