Фондот за здравствено осигурување е на работ на голема криза бидејќи вработените се подготвуваат за претстојниот штрајк, кој треба да започне овој понеделник (5.02). Катализатор зад овие немири е контроверзната препорака на владата за намалување на платите на вработените.

Основните услуги ќе застанат: Штрајк поради спорот за платите

 

Претстојниот штрајк се заканува да го доведе Фондот за здравствено осигурување во застој, загрозувајќи ги критичните услуги за граѓаните. Според официјалните најави, штрајкот е директен одговор на повикот на Владата за намалување на платите на вработените, потег што предизвика незадоволство кај работната сила на Фондот.

Услугите се сериозно погодени

 

Последиците од штрајкот поради спорот за платите треба да се одразат на различни услуги што ги дава Фондот за здравствено осигурување. Со само еден назначен персонал во секоја регионална единица овластен да прима документи, обработката само на итни случаи предизвикува загриженост за пристапноста до основните услуги и навремената распределба на платите во јавното здравство.

Ограничени услуги и покрај штрајкот

 

И покрај претстојниот штрајк, Фондот за здравствено осигурување планира одредени услуги да функционираат под строги ограничувања. Шалтерите ќе се грижат исклучиво за процедури како што се пријавување на малолетно лице како член на осигурување, регулирање на осигурувањето на хоспитализирано лице и решавање на итно лекување во странство.

Незадоволството на вработените поттикнува акција

 

Незадоволството кај вработените произлегува од владината препорака за намалување на платите за значителни 21 процент. Иако се врамени како корекција во согласност со усвоениот буџет, синдикалните организации тврдат дека тоа претставува значителен финансиски пад за вработените во Фондот за здравствено осигурување.

Потенцијални последици за работната сила

 

Над 830 вработени во Фондот за здравствено осигурување би можеле да се соочат со тешки последици, при што 25 проценти потенцијално ќе добијат плата под минималниот праг, а дополнителни 25 проценти ќе бидат ограничени на минималната плата. Од Министерството за финансии тврдат дека намерата не е намалување на платите, туку обид за евентуално зголемување на платите, потег што може да има фискални импликации врз буџетот на Фондот.

Откривање на сагата за плата

 

Инкрементални зголемувања во услови на фискални тензии

 

Спротивно на владиниот став, вработените доживеаја повеќекратни зголемувања на платите во 2023 година. Спроведени се зголемени покачувања од 7 отсто во март, 2,5 отсто во јануари и 3,5 отсто во август 2023 година, што резултираше со кумулативно зголемување од 25 отсто, како што информира Министерството за финансии.

Фискална дилема

 

За решавање на фискалните проблеми, владата предлага одложување на спроведувањето на одлуката за зголемување на вредноста на бодот до 2025 година. Образложението зад ова одложување е недостигот на средства во Буџетот за 2024 година за зголемување на платите во Фондот за здравствено осигурување. Министерството за финансии тврди дека обезбедувањето средства за зголемување на платите ќе бара пренасочување на ресурсите од други критични области, како што се лековите и здравствените услуги за граѓаните.

Во екот на овие превирања, Фондот за здравствено осигурување се подготвува за влијанието на претстојниот штрајк, додека преговорите меѓу владата и работната сила остануваат во тек.

Извор: DW