Во неверојатно откритие, Секторот за внатрешни работи Скопје – Единица за недозволена трговија со дрога и оружје и формално поднесе кривична пријава против еден од нив, полицаецот З. Ц. и агенција за обезбедување под негова сопственост и раководство. Обвиненијата? Недозволено изработување, држење, посредување и тргување со оружје и распрскувачки материи, грубо кршење на член 396 од Кривичниот законик.

Рација наредена од суд открива складиште на оружје

Со судски налог при рака, службеници од Единицата за недозволена трговија со дрога и оружје при СВР Скопје се спуштиле во живеалиштето на З.Ц. Она што го открија беше шокантно:

Две ловечки пушки „црвена застава“, ловечка пушка „бенели арми“, ловечка карабина „бровинг“, ловечка пушка „берета“, четири кутии сачми ,четири кутии барут и алат за изработка. ловечки патрони. Во инвентарот имало и 36 куршуми од различен калибар и 22 ловечки патрони.

Истовремена операција: Претресена агенција за безбедност

Во паралелна акција не биле поштедени и просториите на агенцијата за обезбедување на З.Ц. При претресот биле откриени пиштол „чешка зброевка“, пушка „крико“ и пушка „берета“ – сите навремено одземени.

Прекршувањето на етичкиот кодекс предизвикува шок

Ваквите алармантни постапки директно се во спротивност со член 16 од Етичкиот кодекс на однесување на работниците во МВР. Овој член експлицитно им забранува на работниците да се вклучат во активности кои се во конфликт со внатрешните или полициските работи, вклучително и раководни улоги во правни лица поврзани со оружје и експлозивни материи.

Покренати дисциплински мерки

Овој  инцидент не застанува само на кривична пријава. Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди при МВР предложи поведување постапка за тешко нарушување на работниот ред и дисциплина, наведено во член 210 од колективниот договор. Согласно член 214, донесено е решение за суспензија на З.Ц. од работното место до завршување на дисциплинската постапка.

Извор: MAKFAKS