Убедувањето и одговорноста на Рама за Косово не се разнишани, кога ризикот од губење на мирот по победата на војната е додаден на ризикот од ескалација со оружје по конфликтот на северот, рече албанскиот премиер Еди Рама во обраќањето на денешната пленарна седница на законодавниот дом, на која на дневен ред е Резолуцијата за настаните на северот на Косово.

– Должен сум да ве информирам дека ниту ова последователно лудило не го поколеба моето убедување или одговорност за Косово, кога ризикот од губење на мирот по победата на војната е надополнет со ризикот од ескалација со оружје по конфликт на северот. Не сум го сменил ниту пристапот кон Србија, на што сме должни да гледаме низ очите на нашата национална безбедност, како што бара Берлинскиот процес. Не останавме покусо без да и кажеме на Србија ништо што треба да го слушне од нас, исто како и евроатлантската заедница, не и оставивме ништо недоречено на Србија, рече Рама.

Тој додаде дека Албанија не може да му помогне на Косово кога нејзиното раководство ја покажува својата слабост, што на геополитичката шаховска табла носи позиционирање што е определено од потребите на внатрешната политика.

– Да, Албанија не може да му помогне на Косово кога нејзиното раководство ја покажува својата слабост, што на геополитичката шаховска табла носи позиционирање што е определено од потребите на внатрешната политика. Албанија е земја со сè поконсолидирана позиција за интересите на Албанците, на сите Албанци кои никогаш немале поголем заштитник од денес. Не е можно Албанија да стане кукла на која било дневна политика, вклучително и во Косово, што може да ја ослаби нашата меѓународна позиција, порача Рама.

Меѓу другото, посочи дека актуелниот косовски премиер Албин Курти му е поголем пријател од поранешниот Рамуш Харадинај со кого, додека беше премиер, беше во личен конфликт.

– Албин Курти ми е пријател, повеќе од Харадинај, со кого се најдов во личен конфликт во одреден сегмент од ова патување, кога тој беше премиер. Иако никогаш не сум имал личен проблем со Албин, дури и уживам да разговарам со него, но имам разидувања за тоа како да се достигне заедничката национална цел, нагласи Рама.

На обвинувањата на опозицијата за неговиот став КФОР да ја преземе контролата на северот, рече дека „границата на северот е како искината мрежа, од која влегува оружје, дрога и пекол“ и оти „Косово нема сила да ја контролира границата“.